Introductie Tempellaan Driebergen

andere straat

  intro  kaart  foto’s  luchtfoto



De Tempellaan is mogelijk wel het minst bekende weggetje van Driebergen-Rijsenburg. In het postcodeboek komt het niet voor, er woont niemand… De Tempellaan was vanouds het boerenpad dat van het boerderijtje De Tempel rechttoe rechtaan naar de Hoofdstraat liep. Maar juist het wezenlijke deel van de Tempellaan – die op de Hoofdstraat uitkwam tussen het wooncentrum Beukenstein en het huis Beukenhorst (o.a. Bijbelkioskvereniging) is verdwenen.
Wat nog rest is een straatje tussen de Van Oosthuyselaan en de Acacialaan op Rijsenburg.

Op het hoekje van de Tempellaan en de Van Oosthuyselaan werd omstreeks 1870 de openbare begraafplaats van Rijsenburg aangelegd. Tegen heug en meug, maar de Gedeputeerde Staten wilden per se dat Rijsenburg een eigen openbare begraafplaats zou hebben. Er is nooit iemand begraven: de rooms-katholieke overledenen werden ter ruste gelegd op de r.k.-begraafplaats, voor andersdenkenden was de Driebergse openbare begraafplaats ter beschikking, waar men in goed gezelschap verkeerde. Maar goed, er kwam toch een officiële begraafplaats aan het eind van de Tempellaan, en dat verschafte dat onverharde wegje toch een zekere status: een ‘lijkweg’. Maar het was en bleef een particuliere weg, gezamenlijk eigendom van de bewoners van Beukenhorst en Beukenstein, elk de halve wegbreedte.
Laten die nu in 1911 die Tempellaan afsluiten! Het hoe, wat en waarom is niet helemaal duidelijk, maar de gemeente Rijsenburg zat met de gebakken peren. Niet eens zozeer om de verloren gegane ‘lijkweg’ – er wilde toch niemand daar dood liggen – maar omdat de bewoners van de recentelijk gebouwde huizen aan Sparrenlaan en wijdere omgeving – De Krim! – de Tempellaan meer en meer waren gebruiken als korte verbinding met de dorpskom van Rijsenburg. Het draaide uit op drie jaren touwtrekken. Toen het touw goed strak stond hakten de bewoners van villa Beukenhorst, de heer en mevrouw Lieftinck de knoop door. Aan de andere kant van hun huis stonden ze een stuk grond af voor een openbaar pad tussen de Verheullaan en de Hoofdstraat. Waarmee de gemeente Rijsenburg graag genoegen nam.

Overgenomen uit ‘Heg en Steg’ van Dick Steenwijk
Uitgeverij Stichting Kleine Geschiedenis van de Heuvelrug, 2000
isbn 90-6720-236-3