Introductie Rosariumlaan Driebergen

andere straat

  intro  kaart  foto’s  ansichten  monumenten  luchtfoto  woningmarkt



In 1935/1936 – midden in de zogeheten crisistijd – werd deze laan aangelegd, een verbindingsweg tussen de Wethouder Teselinglaan en de Hoofdstraat. Initiatiefnemer was de herenboer Jan van Selm, van de boerderij De Eng (hoek Kloosterlaantje-Engweg), die daar de meeste grond in eigendom had. Vandaar dat men wel sprak van ‘het plan Van Selm’. De laan werd door de gemeente Driebergen-Rijsenburg in werkverschaffing aangelegd. Kosten: fl 19.000. De grote werkloosheid drukte zwaar op de gemeentelijke financiën, de ‘ondersteuning der werklozen’ besloeg bijna een kwart van de gemeentelijke uitgaven … Dus was alle aanvullende werkgelegenheid meer dan welkom. Een rijksdaalder per dag kon het werkvolk aan deze laan verdienen.

In het ‘plan Van Selm’ was een park of parkje voorzien. Burgemeester De Beaufort, goed bekend met de landelijke vereniging van amateur-rozenkwekers, opperde het plan er een rosarium van te maken. En dat gebeurde. Het ontwerp was van tuinarchitect Abbing, het grondwerk van de werkverschaffing, de aangeplante rozen van Nos fungunt Rosae, de genoemde landelijke vereniging. En toen de laan dan tenslotte nog een naam moest krijgen hoefde dáár niet meer over te worden nagedacht: Rosariumlaan.

Pas in 1952 is de Rosariumlaan verlengd in de richting van de Engweg. Dat werd tijd ook, want de ‘Olympia-landhuisjes’ ( huisnummers Rosariumlaan 50-66) waren toen al voor een deel opgeleverd. Dat zijn die opvallende bungalow-achtige huizen, gebouwd in opdracht van een Amsterdamse onderneming die zich had getooid met de naam Woningbureau Olympia. Toen ze in de verkoop kwamen als ‘landhuisjes’ voor prijzen rond de fl25.000 voorspelden kenners dat ze onverkoopbaar zouden zijn. Nou, dat viel wel mee…

Overgenomen uit ‘Heg en Steg’ van Dick Steenwijk
Uitgeverij Stichting Kleine Geschiedenis van de Heuvelrug, 2000
isbn 90-6720-236-3