Introductie Van Heemstrastraat Driebergen
andere straat intro kaart foto’s ansichten luchtfoto woningmarkt
Als er één burgemeester van Driebergen en Rijsenburg een straat verdiend heeft, dan wel deze. Drieëndertig jaar is baron van Heemstra burgervader geweest, van 1870 tot 1903. Een inderdaad vaderlijke, patriarchale figuur, voor wie de gemeenten zijn gemeenten waren, en de burgers zijn burgers. Hij was een vermogend man, al liet hij dat in z’n dagelijkse doen en laten niet zo blijken. Maar als er gemeentelijk iets wel zéér gewenst was maar financieel niet kon was bij niet te beroerd om uit eigen middelen te putten. Vooral als het om de mensen ging; hij financierde bijvoorbeeld uit eigen middelen diverse werkverschaffingen.
Hij zag zich niet graag gedwarsboomd: toen in 1893 een nabije bewoner van de Algemene Begraafplaats aan de Traaij uitbreiding tegen hield, omdat de begraafplaats te dicht bij diens woonhuis zou komen te liggen, kocht van Heemstra het huis zélf. Van Heemstra was ook een kerks mens, graag had hij de in 1882 gestartte stoomtram op zondag buiten de deur gehouden of een rijverbod onder kerktijd opgelegd, het gesis en gerammel van het vehikel zou de aandacht van de preek in de Grote Kerk alleen maar afleiden!
Al in 1900 zou er een weg naar de baron genoemd zijn, ware het niet dat hij dat zelf van de hand heeft. Dus duurde het nog tot 1904 voordat er tussen Traaij en Zonstraat een van Heemstrastraat kwam, aanvankelijk nog een puinweg, in 1922 verhard.
Overgenomen uit ‘Heg en Steg’ van Dick Steenwijk
Uitgeverij Stichting Kleine Geschiedenis van de Heuvelrug, 2000
isbn 90-6720-236-3