Hoofdstraat 186-192
Foto Renk Knol 19-01-2006
Een gedenksteen verschaft de volgende informatie: ‘8 oct. 1932. Deze steen is geplaatst door Netty Blok ter herinnering aan de opening van deze winkels. N.V. BOVA, Arch. K. Poldervaart Drieb., Aann. J. Poldervaart Drieb.’. Het pand bestaat uit twee bouwlagen onder een pannen schilddak. Qua bouwstijl heeft het pand elementen in zich van de Amsterdamse School, het Functionalisme en de Stijl. Karakteristieke elementen zijn de ten opzichte van elkaar horizontaal en verticaal verschoven gevelvlakken in de beide zijgevels, waaronder een zeer smalle beëindiging van het bouwblok in aansluiting op een bestaand woonhuis aan de Parklaan. Voorts zijn er de opvallende halfronde aansluitingen van de winkelpuien met nog de originele winkeldeuren, geaccentueerd door een band van blauwe en zwarte tegels. Op de verdieping is voor de bovengelegen woningen een vensterstrook met vensters van verschillende breedte aangebracht. In tegenstelling tot wat men zou verwachten, is geen plat dak toegepast maar een schilddak met een brede dakkapelstrook aan de voorzijde. Het geheel vormt een voorbeeld van de in de jaren dertig toegepaste moderne bouwstijlen.
Arch: BV-145.
besluit: 00000000 categorie 1 dbr 180
bron: Monumenten Inventarisatie Provincie Utrecht, 1996; Driebergen-Rijsenburg, Geschiedenis en Architectuur
Vrijstaand, op een hoek gelegen winkelpand met bovenwoningen, gebouwd in de trant van het Nieuwe Bouwen, in de periode 1931-1932. Het pand is ontworpen door architect R. Poldervaart in opdracht van N.V. Bova. Het pand is gerealiseerd door aannemersbedrijf J. Poldervaart.
Het pand heeft een sterke horizontale en verticale geleding en telt twee bouwlagen onder een schilddak. Het dak is gedekt met rood/zwart geëngobeerde Romaanse pannen. Centraal aan de voorzijde een brede dakkapel voorzien van een vensterreeks en een plat dak met een overstek.
De gevels zijn uitgevoerd in baksteen en voorzien van een in zwarte baksteen uitgevoerde plint. Aan de linkerzijde in de gevel een accent van blauwe tegeltjes. In de voorgevel een gedenksteen met de tekst: “8 oct. 1932 Deze sluitsteen is geplaatst door Netty Blok ter herinnering aan de opening van deze winkels. N.V. BOVA, Arch. R. Poldervaart Drieb. Aann. J. Poldervaart Drieb.”
Ter plaatse van de begane grond terugliggende etalagevensters en glasdeuren, boven de étalages, ter breedte van de hele voorgevel een in beton uitgevoerde gevelband. Op de verdieping, ter breedte van de hele voorgevel een vensterreeks bestaande uit vrij forse vensters afgewisseld door smalle stolpvensters (grotendeels nog voorzien van een roedenverdeling) en smalle baksteen muurpenanten. Ter plaatse van de hoeken van het pand verticale accenten uitgevoerd in baksteen metselwerk. Geheel rechts een boogvormige étalage op een zwarte baksteen plint.
Waardering
Vrijstaand,op een hoek gelegen winkelpand met bovenwoningen, gebouwd in de trant van het Nieuwe Bouwen, van architectuurhistorisch belang vanwege de gave hoofdvorm en vrijwel gave detaillering uit de bouwperiode, alsook van stedenbouwkundig belang als beeldbepalend onderdeel van de oorspronkelijke bebouwings- en ontwikkelings- karakteristiek van de Hoofdstraat,welke zich kenmerkt in een ruime parcellering van grote bouwvolumes, uit de bouwperiode van de late 19e en vroege 20e eeuw.
Bron: Gemeente Utrechtse Heuvelrug