Hogesteeg 2



foto: Renk Knol 13-7-2005 

Deze markant gesitueerde monumentale villa met Jugendstil elementen is in 1903-1904 gebouwd voor J. Manger Cats. De ontwerper van de woning is de Rijsenburgse architect G. Pelt J.Jzn; het werk werd door de firma Van Dusschoten uit Driebergen uitgevoerd. De villa is genoemd naar een oorspronkelijk nabijgelegen sterrenbos dat omstreeks 1760 was aangelegd. Manger Cats was een man in bonis die zijn geldreserves graag aanwendde voor zijn dure liefhebberijen. Hij had als eerste in Driebergen een automobiel aangeschaft en was een gepassioneerd jager en schaatser. Zijn liefde voor het jagen en schieten leidde mede tot de oprichting van een schietvereniging in 1900. De vereniging had een schietbaan op het terrein van Dennenburg, de woning van Manger Cats voor hij naar Sterrebosch vertrok. Een nieuwe schietbaan aan de Arnhemsebovenweg uit 1915 werd door hem eveneens financieel mogelijk gemaakt. Toen in 1934-1935 een nieuwe schaatsbaan annex tennisbaan naast de schietbaan aan de Arnhemsebovenweg werd aangelegd, trad Manger Cats wederom op als weldoener. Uit dankbaarheid werden de banen de MangerCatsbanen genoemd. Als fervent automobilist van het eerste uur is het niet verwonderlijk dat Manger Cats al gauw gevolmachtigde van de ANWB werd om de belangen van leden in Driebergen en omgeving te behartigen. Het zou hem ongetwijfeld genoegen hebben gedaan dat villa Sterrebosch door G. Riemer in 1946 bij de IVA werd getrokken. Het huis werd ook gebruikt als verblijfsruimte voor studenten.

Het in baksteen opgetrokken onregelmatige gebouw bestaat uit twee bouwlagen onder een afgeplat schilddak met diverse steekkappen en dakkapellen, gedekt met rode leipannen of beverstaarten. De linkerzijgevel en de voorgevel zijn op het gazon gericht met in de hoek een tweelaags hoge torenachtige opbouw met een tentdak en een terras voorzien van een glazen luifel. De ingangspartij bevindt aan de zijde van de Hogesteeg in de rechterzijgevel. Aan deze zijde is ook een balkon met een gemetselde balustrade. Rondom zijn schuifvensters met getoogde roeden in de bovenlichten aangebracht. Dragende of accentuerende elementen in de gevels zijn in hardsteen uitgevoerd.

De grootte van het terrein bedraagt 3,5 hectare. Vermoedelijk was de buitenplaats vroeger groter, maar is er grond verkocht ten behoeve van villabouw. Het oorspronkelijke parkbos is verdwenen als gevolg van de bouw van een nieuw scholencomplex. De direct omringende tuin is landschappelijk aangelegd. Het gazon aan de voorzijde wordt aan beide zijden begrensd door opgaande beplanting, die in een boog bij het hoofdgebouw uitkomt. Langs de Hoofdstraat staat een rij jonge eiken. De begrenzing aan de rechterzijde wordt gevormd door de Hogesteeg, beplant met een dubbele rij beuken. Voorheen liep aan de linkerzijde de Buntlaan langs Sterrebosch door en sloot deze laan aan op de voormalige Broekbergerlaan naar het huis Broekbergen, thans Arca Pacis geheten. Het oude tracé valt nog aan de beplanting te herkennen. Opmerkelijk is de visuele relatie met het aan de overzijde van de Hoofdstraat gelegen Welgelegen. Het hoofdgebouw van Welgelegen, dat in de Tweede Wereldoorlog is gebombardeerd, lag recht tegenover het huis Sterrebosch. De tuinen en het padenstelsel sluiten nog op elkaar aan.
Arch: OADR !nv. nr. 561. Lit: Maas, 1983; Steenwijk, 1992, p. 124-125.
besluit: 01031999   categorie R   dbr 118
bron: Monumenten Inventarisatie Provincie Utrecht, 1996; Driebergen-Rijsenburg, Geschiedenis en Architectuur