Introductie Sterrenboslaan Driebergen
andere straat intro kaart foto’s ansichten luchtfoto woningmarkt
Toen het huis Dennenburg in 1905 door de gefortuneerde Jentje Manger Cats werd verkocht, hield hij de meeste bijbehorende grond zelf. Dat was aardig wat, het hele stuk tussen Engweg en Hoofdstraat, tussen Meenkselaan en de Putsteeg. Dicht aan de Hoofdstraat liet hij ten eigen gerieve een moderne villa bouwen, die de naam Sterrenbosch kreeg – sedert 1946 in gebruik bij de IVA.
De naam van het huis legde een link naar het achterliggende terrein, waarop in de 18e eeuw het sterrenbos van Dennenburg was aangelegd, een bos dat doorsneden werd door straalsgewijs van een middelpunt uitgaande lanen, een ster.
In 1922 deed Manger Cats, op het huis na, alles weer van de hand. Op de gehouden veiling – in 157 percelen! – staken veehandelaar-hotelier C.F. Teseling, aannemer J.C. van Dusschoten en herenboer J. van Selm ’t vaakst hun hand op. En toen een week later werd toegeslagen bleek dat de heren met nog drie anderen de koppen bijeen hadden gestoken en een ‘bouwcombinatie’ had gevormd die praktisch alles in handen kreeg.
Het duurde nog een jaar of wat voordat het ‘plan Sterrenbosch’ echt uit de verf kwam. Het terrein deed daarom eerst nog een jaar of wat dienst als wandelgebied, waar de actieve Verfraaiingsvereniging rap een paar banken liet plaatsen voor de ‘zomergasten’. Ook werd het nog gebruikt als concoursterrein toen in 1926 de plaatselijke harmonie het 30-jarig bestaan vierde met een groots opgezet muziekconcours. Het feestterrein was vanaf de Hogesteeg toegankelijk via een bruggetje over ’t Lekkere Watertje dat hier toen nog niet toegedekt was. In 1928 was het zover dat er villa’s gebouwd gingen worden. De ontworpen laan die van de Engweg naar de Hogesteeg slingerde, dus inclusief de huidige Wethouder Teselinglaan, kreeg bij raadsbesluit van 27 november 1928. de naam Sterrenboschlaan. Maar de ch is er allang uit, vandaar nu Sterrenboslaan.
Overgenomen uit ‘Heg en Steg’ van Dick Steenwijk
Uitgeverij Stichting Kleine Geschiedenis van de Heuvelrug, 2000
isbn 90-6720-236-3